marți, 22 noiembrie 2016

Vasile Ivașca. Atman etern și indestructibil. Pranayama prima parte. Procesul vorbiri. Despre satul Josani, Comuna Căbești, Județul Bihor. A patra lecție.







Mare Zeu Vasile, Vasile în postura Lotus.

Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Tati Shiva și Zeii Medii.

Pentru a merge mai departe și a înțelege deosebirea dintre Atman și Prana Shakti. În acest caz trebuie să ne formăm un înțeles superior despre ce este de fapt Atman. Dar înainte de a ajunge la acest înțeles superior despre Atman, trebuie să știm ce este învelișul de Pranayama și ce este Prana Shakti în manifestare. Ce să vă mai spun? Eu trec pe lângă o „Biserică Creștină” cum treceți dumneavoastră pe lângă un mușuroi de furnici. Pănă nu veți ajunge la acest „Nivel superior de cunoaștere teoretică și practică,” nu sunteți un „Yoghin Superior” gata pentru Zeificare. Da „Hristos e Mântuitorul Creștinilor” și are un „Paradis” unde primește Creștini.” Dar în „Yoga Noastră” nu are nici un rol. Nu a vorbit niciodată de Mari Zeii, nu a vorbit niciodată de Atman, nu a vorbit niciodată de corpul subtil, nu a vorbit niciodată de învelișul de Prana, nu a vorbit niciodată de invelișul mental, etc. Nu a stat ca mine la 7 ani pe Dealul cu Vii în postura diamant, jumate lotus sau bhadrasana. Atunci cum poate fi numit Hristos Yoghin ca cunoscător funcționări corpului subtil?
Atman partea întâi. Ce spun Vedele despre Atman? Acest cuvânt se traduce în românește cu cuvântul „Sine. Eu voi lua înțelesul lui Atman din cele patru Vede. Atman este sinele lăuntric, principiul de energie ce a dat omului natura sa esențială. În Vede Atman este considerat ca etern ; nu este distrus când sinele e distrus; nu se nașe și nu moare. Iată ce spune Zeul Krshna pe câmpul de bătălie de la Kurukshetra discipolului său Arjuna: Nu a fost nicicând un timp în care Eu să nu fii existat, nici tu și nici vreunul din acești regi; și nici nu va înceta vreodată în viitor ca vreunul din noinu existe, etc. Deci Vedele cât și Zeul Krshna arată aici eternitate lui Atman. Deci Atman nu este echivalentul Sinelui din limba română.
Ce vom înțelege noi yoghini despre Atman? Dacă vom vorbi despre Yoga Regală vom spune ce spun Vedele și Zeul Krshna. Și vom spune totdeauna că Atman este etern, indivizibil și nu suferă o transformare în manifestare. Nu vom spune niciodată că Atman poate fi tradus cu cuvântul românesc Sine. Acest cuvânt Sine îmi definește mai mult Ego-ul și nici de cum eternitatea. Totdeauna Atman nu îl vom traduce în românește îl vom lăsa neschimbat. Sediul lui Atman este în Lotusul cu 8 petale, Lotusul inimi.
Jivatman. Jiva înseamnă ființă. Iar Atman ce este de fapt? Poate el să fie tradus prin cuvântulCreștin Suflet” ? În Religia Iudeo-Creștină se spune clar că Dumnezeu a suflat peste Adam un „suflu de viață” și Adam s-a mișcat. Iată cum este relatat în Geneza acest episod. Și Dumnezeu a făcut pe om din țărâna pământului, i-a suflat în nări, suflare de viață și omul a devenit un suflet viu. Deci acea suflare în nări este „Sufletul Omului” și nimic mai mult. În acest caz „Sufletul Omului” nu este etern ci este schimbător, acest înțeles este exprimat prin „Stări Sufletești.” Totuși în cele Patru Vede și în cuvintele Zeului Krshna Atman este nemuritor, etern și nu suferă nici o modificare în creație.
Prana Shakti prima parte. Și acum să vă lămuresc cu „suflu de viață” a lui Dumnezeu în nări. Ce v-am mai spus Eu la lecțile de Pranayama că aceasta se compune din două faze: Faza Inspirație și faza Expirație. Totuși în Yoga mai există și a treia fază Kumbhaka care înseamnă reținerea(blocarea) procesului respirației. Și ce v-am mai spus că în cele două faze ale respirației, ființa umană inspiră aer și Prana Shakti. Și expiră aer rezidual, dioxid de carbon. Ce v-am spus Eu despre Kumbhaka, că Eu intram de multe ori în acestă fază a respirației și procesul respirație se oprea complet în mine și eram complet inconștient, nu știam nimic ce s-a produs în acest interval de timp. Respirația. În general, prin respirație se înțelege funcția prin care organismul ia din mediul lui de viață„Oxigenul și elimină dioxidul de carbon.

Mare Zeu Vasile, Vasile execută Sutra Neti.



Mare Zeu Vasile, Vasile execută Pranayama(respirația) alternativă.

Învelișul de Pranayama. Prana energia și conștiința ființei umane.
În microcosmos Prana face toate mișcările și constituie inteligența funcționări corpului subtil, a plantelor, a animalelor(inclusiv om), a materia grosieră. Un exemplu Prana este ceea care atunci când avem o boală, obligă sistemul nervos periferic, să ia măsuri pentru eliminarea boli. Astfel sistemul nervos periferic, transmite sistemul nervos central toată durerea locului respectiv, durere este produsă de Prana ca să ne avertizeze că locul respectiv este bolnav și să ne prezentăm la doctor, să remediem dezechilibrul. Știu că v-am spus la lecția despre durere că există acolo mecanisme biologice care fac o diminuare a acestei dureri, dar durerea e totuși transmisă sistremului nervos central ca să ia el măsuri pentru vindecarea locului respectiv. Prana intră în corpul uman însoțind procesul respirației, prin apă și prin diferite fructe. lămurim ce înseamnă cuvântul Pranayama, el este format din două cuvinte: a). Prana care înseamnă „respirație. b). Ayama care înseamnă control. Deci prin Pranayama se înțelege controlul Pranei și a celor 10 forțe vitale(sufluri) care acționează în corpul dumneavoastră subtil. Pranayama așa cum am arătat în lecțiile trecute începe cu reglarea respirației și se încheie cu obținerea unui control perfect asupra forțelor vitale interioare (curenților vitali).
Sediul Pranei în învelișul de pranayama este Lotusul inimi(inima fizică). De aici Prana se împarte în 5 sufluri vitale principale care sunt: Prana, Apana, Udana, Vyana și Samana. Și 5 sufluri vitale secundare care sunt: Naga, Kurma, KrKara, Devadatta și Dhananjaya, toate aceste sufluri vitale au diferite funcții și acțiuni în corpul fizic și subtil. Canalele prin care circulă Prana în corpurile ființelor umane(animale) sunt: Ida (canalul Lunar) și Pingala(canalul Solar). La yoghini avansați Prana circulă numai pe canalul Sushumna nadi. Prana face cuplajul dintre corpul fizic și corpul subtil, când Prana devine subțire, precum o ață și cu o rezistență longitudinală mică ea se rupe ușor(la acest proces de rupere mai contribuie și tensiunea din chakre). În acest caz legătura dintre Prana și Apana se rupe, ambele sufluri vitale ies din corpul fizic și intră în învelișul de Pranayama se produce moartea corpului fizic. Canalele învelișului de pranayama sunt în jur de 360000(dar noi ca să nu speriem yoghini începători spunem că sunt 72000). În majoritatea ființelor umane aceste canale sunt blocate de toxine, negativități, etc și își pierd funcția de a transporta Prana.
Toate aceste canale transportă Prana Shakti. Într-un yoghin foarte avansat, care a făcut numai Pranayama în viața lui, el a terminat cu procesul respirației, în acest caz corpului va funcționa numai cu Prana de aici înainte. Majoritatea acestor canale pornesc din bulbul Kanda și se îndreaptă spre Sahasrara. Deci așa cum am spus, noi vom lucra pe corpul subtil, considerăm că ați părăsit corpul fizic. Nu vom folosi cuvântul moarte, pentru că dumneavoastră sunteți un yoghin foarte avansat și știți să lucrați pe corpul subtil(pe învelișul de pranayama) și după ce ați părăsit corpul fizic. Mai repetăm puțin Prana Shakti nu este o energie precum curentul electric, apa, focul, vântul, mareele și alte tipuri de energie. Care produc lucru mecanic prin ardere în cazul benzinei sau apa prin încălzire sau datorită înălțimi față de nivelul mări(prin cunoscuta formulă m.g.h). Despre Prana Shakti ce spunem Eu, că este emanată de Tati Shiva, nu este o gună(calitate) și este înzestrată cu conștiință Divină(a se deosebi de conștiința umană). În acest caz Prana Shakti care acționează într-o Galaxie, într-un sistem Planetar, la nivelul corpului uman, la nivelul corpului unui animal, la nivelul Mamei Pământ(Bhumni Devi) este aceiași, dar Ea face funcții diferite.



Mare Zeu Vasile, Vasile execută Sutra Neti.

Mare Zeu Vasile, Vasile execută Pranayama.

Prana este conștiința superioară din corpul dumneavoastră.
În acest caz Eu spun în Yoga Noastră, că Tati Shiva a înzestrat-o cu o asemenea conștiință Divină, încât Prana Shakti recunoaște tot ce a proiectat Tati Shiva în acea structură și execută lucrarea Domniei Sale. Totuși Prana Shakti în procesul creației se consumă sau mai bine zis își pierde din conștiința și energia Divină avută inițial. Totuși Eu v-am spus că la nivelul ființei umane „Prana amestecată” cu toate energiile umane cu toate mirosurile o vom numi Energie Biologică” așa cum spun medicii. Iar Prana amestecată cu toate energiile perverse o vom numi „Energie Psihică ” așa cum spun medici psihiatri. În acest caz Ea devine o energie reziduală fiind în-capabilăefectueze funcțiile acolo unde se află. Exemplu Prana Shakti care lucrează în Ajna chakra, după ce își efectuează munca, rămâne un rezidiu de Prana care se depune în jurul chakrei sub forma a două baloane, producând acel dat din cap. Aceste două baloane formate din Prana Reziduală, nu mai au o conștiință să conducă procesele mentale din centru de comandă(Ajna), de aceia sunt depozitate acolo.
Un om care are baloane mari pe Ajna e puternic stresat, mentalul lui funcționează greoi și cu intermitență. Despre mine pot să spun că am avut cele două baloane foarte mari(infinit de mari), Eu simțeam că dau din cap când fugeam mai repede, dar nu băgam înseamă acest fenomen. Totuși Marea Zeiță Kundalini mi-a atras atenția într-un mod mai brutal. Când eram elev la școala profesională Prin ani 1963 și 1964 am avut un coleg, care era foarte invidios pe mine și mă urmărea tot ce fac, atât la învățătură cât și la sport. La învățătură nu era mod de comparație între noi, Eu eram locul doi pe clasă, iar el era sub media pe clasă. La orele de sport el fiind mai în spate mă urmărea pe mine și vedea că dau din cap după ce se termina crosul și eram toți împreună el striga cu glas tare De ce dai tu din cap când fugi. Tot acest strigăt îl făcea când eram toți adunați să facem bilanțul crosului, să audă toți, el nu era mulțumit să îmi spună numai mie. E adevărat că eu la cros ocupam locul 5-7 din 28 de elevi, iar el între locul 15 și 28. Colegul se numea Bumba Teodor, Eu eram prieten bun cu el și nici odată nu mi-aș fi permis să îl critic în mod public. Acestă Prană Reziduală îți elimină o serie de funcții mentale și îți provoacă o rușine. Toată această Prană Reziduală acumulată în Ajna chakra, dacă depășește o anumită cantitate, face așa de mare presiune în cap încât scoate din funcție toate organele care se află în cap. Această scoatere din funcțiea a unor calități mentale pot fi pe un timp scurte, pe un timp mai îndelungat sau cu intermitență. Singura soluție este să stați liniștit și tăcut până vă va intra funcția mentală în centrul de Comandă. În cazul că dumneavoastră nu eliminați cele două Baloane de pe Ajna se produc o serie de boli mentale, printre care o boală cunoscută sub numele de „Boala Alzheimer. Această boală în cărțile de medicină se spune că nu are tratament. Nu vreau acum să mai lungesc vorba cu cu cele două Baloane ale lui Ajna. Dar de la acest fenomen am tras concluziaexistă o problemă gravă de funcționarea mentalului meu și capului meu. Dar oricât m-am chinuit nu am putut înțelege fenomenul în ani 1963 și 1964 era numai o chinuială fără răspuns. Acest fenomen m-a preocupat în continuare, dar la care nu am putut dau un răspuns și să îl înțeleg, cum se formează, numai după anul 2000-2004 am putut rezolva acest fenomen.
Ce v-am mai spus Eu că că în funcție de viteza Pranei în corpul dumneavoastră avem și nivele de funcționare ale corpului dumneavoastră subtil și nivelele de conștiință care rezultă în urma acestor funcționări. 1. Primul nivel de viteză. În acest caz Prana are o viteză sub 1 deci 0,98 metri/secună este viteza care corespunde ființei umane. Îl vom numi Nivelul inferior uman de Prana. 2. Al doilea nivel de viteză. În acest caz Prana are o viteză între 1 și 1,5 metri/secună este viteza care corespunde yoghinilor statorniciți în Pranayama. Îl vom numi Nivelul inferior yoghin, de Prana. Sunt yoghini care practică între 30 și 40 de minute pranayama pe zi. 3. Al treilea nivel de viteză. În acest caz Prana are o viteză între 1,5 și 2 metri/secună este viteza care corespunde yoghinilor avansați în Pranayama. În acest caz yoghinul simte mișcările continuii de Prana în corpul său. Nivelul mediu yoghin, de Prana. Sunt yoghini care practică o oră pe zi pranayama. 4. Al patrulea nivel de viteză. În acest caz Prana are o viteză între 2 și 3 metri/secună este viteza care corespunde yoghinilor foarte avansați în Pranayama. În acest caz yoghinul simte mișcările continuii și puternice de Prana în corpul său. Nivelul superior yoghin, de Prana. Sunt yoghini care practică două ore pe zi pranayama. 5. Al cincilea nivel de viteză. În acest caz Prana are o viteză între 3 și 5 metri/secună este viteza care corespunde yoghinilor Foarte Superiori în Pranayama. În acest caz yoghinul simte mișcările continuii și puternice de Prana în corpul său. Mișcările Pranei devin continuii și cu o presiune formidabilă Nivelul foarte superior yoghin, de Prana. Sunt yoghini care practică trei până la cinci ore pe zi pranayama. Ultimul nivel ar fi Zeificare în care procesul respirației nu mai funcționează yoghinul trăiește numai cu Prana. Sunt yoghini care practică peste cinci ore pe zi pranayama.

Mare Zeu Vasile, Vasile la absolvirea școli profesionale, în centru se vede Bumba Teodor.

Mare Zeu Vasile, Vasile la absolvirea a clasei a-VII-a la Cobești în 1962.




Concluzii la Pranayama relatată.
Concluzie la Pranayama. Știu că o să spuneți că sunt mulți yoghini care nu practică Pranayama și totuși au mari puteri. Da și Hristos a avut multe puteri, dar le-a primit la 30 de ani, iar la 33 de ani aceste puteri i-au fost retrase de Marea Zeiță Kundalini. În cazul că obțineți aceste puteri prin Pranayama ele nu pot fi luate de nimeni. Aceste puteri exprimă nivelul de Prana pe care dumneavoastră îl aveți în învelișul de Pranayama. Ce să vă zic Eu? Dumneavoastră spuneți că vă chinuiți la Pranayama, vă doare corpul subtil, necesită mult timp, este extrem de greu să fie practicată, etc. Așa cum Creștini merg cu Bibli în mână pe stradă și zic în gura mareUrmați-l pe Hristos că numai El vă Mântuiește.” Așa cum am stat de la 7 la 14 ani pe Dealul cu Vii practicând 6 ore pe zi yoga, tot așa voi sta și de acum înainte. Ființele umane put puternic și au viteza pranei subunitară. Așa cum dintr-un lup nu se poate face oaie, tot așa dintr-un creștin sau gimnast nu se poate face yoghinii. Deci dumneavoastră sunteți cei care decideți să fiiți un yoghin sau un creștin. În yoga nu se mănâncăpâine și miere” ci se mănâncăchinuială și durere.” Da există și yogi cu o viteză mai mică, dar desfășurate într-un timp mult mai lung. Da și Yoga Noastră se poate practica încet și mult timp, nimemi nu vă oprește să o faceți. Referitor la asane nu v-am spus să le practicați perfect ca un gimnast ci așa cum le puteți dumneavoastră face. Trebuiesc practicate cu iubire față de Mari Zeii și veți obține mai mult de la asana respectivă decât perfecțiunea gimnastului. Referitor la mine Eu nu v-am spus să mă iubiți, să îmi dați ceva, să vă închinați în fața mea, să mă considerați un Mare Zeu, etc. Dar nici să aveți de la mine pretenții când sunteți în mare înghesuială, voi spune totdeuna că nu vă cunosc. Totuși șloganul Yogi Noastre „IUBIȚI MARI ZEII CĂ ȘI EI VĂ VOR IUBI,” râmâne obligatoriu în Yoga Noastră.

Mare Zeu Vasile, Vasile în postura diamant închinându-se în fața lui Tati Shiva.

Râul Valea Roșiei la Josani în luna aprilie.




Mare Zeu Vasile, Vasile în postura Bhadrasana.

Cei patru frați Ivașca.


Și acum pe scurt cum apare în dumneavoastră procesul vorbiri.
Procesul Vorbiri în dumneavoastră. Vorbirea este mijlocul de transmiterea gândurilor omului către semenii săi, este cel de-al doilea sistem de semnalizare caracteristic omului. În vorbire intervin nu numai sunete, a căror emisie se face fără greutate, ci și asocierea acestor sunete, articularea, pentru a forma combinații de sunete numite cuvinte. Cuvintele sânt elemente cu ajutorul cărora ne exprimăm ideile. Sunetele care formează cuvintele sânt de trei feluri: vocale, semivocale și consoane. Vocalele sânt sunete care se amplifică de glota vocală și influențate de cavitățile de rezonanță ale tubului vocal. Consoanele sunt tot sunete, dar că la pronunțare lor, ne urcăm direct la punctul de pronunție. În timp ce la vocale ne urcăm lent spre punctul de pronunție. La pronunția consoanelor, curentul de aer expirat produs de tubul vocal se amplifică puternic în gură. Astfel cuvintele se formează prin legarea vocalelor și consoanelor, astfel în „Limba Românăse știenu pot exista două consoane alăturate. Să mai amintim ce am spus noi la „Prima Parte despre Mantre”. Vishuddha chakra prin elementul său eter(akasha) face posibilă manifestarea sunetului(shabda) în plan subtil și fizic.
Vom analiza cum apare în dumneavoastră vorbirea, mai toate scrierile Yoghine vorbesc de patru nivele ale unui sunet sau cuvânt, înainte dea fi exprimat sau rostit, înainte de a deveni un sunet grosier. Aceste patru nivele sunt: PARAVAK, PASHYANTI, MADHYAMA și VAIKHARI SHABDAS. Fiecare sunet sau literă înainte de a fi rostite de un om, există în formă cauzală, unificat cu Mami Kundalini în Muladhara chakra și caracterizează primul nivel de shabda numit PARAVAK. În acest caz noi spunem despre shabda care se află în Muladhara chakra că este Para, sunet suprem care nu poate fi auzit. Deci sunetul Para reprezintă Ishvara-shakti(forța manifestatoare divină). Astfel sunetul „Para nu este ca vaikari, care este diferit în funcție de limba vorbită. Para este stratul primar, neschimbător și nediferențiat al tuturor sunetelor, însăși sursa întregului Macrocosmos. Când prin voință sau sugestie externă, acel sunet sau cuvânt particular produce o vibrație subtilă corespondentă care se propagă între Muladhara chakra și Manipura chakra, sunetul este numit PASHYANTI SHABDA. Nivelele de PARAVAK și PASHYANTI ale unui sunet sunt foarte subtile, la acest nivel de manifestare a lui shabda, ființele umane nu le percep(nici nu le înțeleg). În cadrul practici yoghine când minte devine puternic purificată sunetul subtil(shabda) se aude în continuu. Vreau să spun că sunetul care se propagă între Muladhara chakra și Vishuddha chakra primește această mișcare de la Prana Shakti.
Când shabda (sunetul) sau cuvântul se propagă din zona Manipura chakra și atinge Anahata chakra(zona inimi), sunetul e numit MADHYAMA SHABDA. În acest interval sunetul devine mai grosier și este perceput de un om obișnuit prin intuiție. Când shabda(sunetul) sau cuvântul se propagă din zona Anahata chakra în zona Vishuddha chakra(zona gâtului) sunetul dobândește o formă grosieră prin exprimarea sa verbală, el este numit VAIKHARI SHABDA. Tot acest proces prin care un cuvânt sau sunet este adus din forma sa cauzală la forma de manifestare este un proces automat(natural) la majoritatea ființelor umane. Tot acest proces automat este făcut de Marea Zeiță Kundalini și Prana Shakti. O ființă umană este inconștientă de acest proces automat, o ființă umană îți va spune că acest proces automat e făcut de Dumnezeu dacă este creștin, iar dacă este Darwinist îți va spunenatura l-a făcut.
Eu nu contest cele două cunoașterii la noi în yoga Tati Shiva(Dumnezeu) și Mami Kundalini(Mama Natură) au aceeași calitate „CIT”. Deci să tragem o concluzie, dumneavoastră gândiți și doriți să vă exprimați prin vorbire acest gând. El va urma acest traseu care l-am amintit eu, iar laringele are rolul de a amplifica sunetul subtil pentru a fi perceput de ureche.

Mare Zeu Vasile, Vasile în postura Vrkasana.

Comuna Remetea. Așa se vede Biharia de la noi din Josani.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu