joi, 22 decembrie 2016

Vasile Ivașca. Gune-le și importanța lor practică. Tratarea celor trei gune și aducerea lor la un nivel superior de funcționare. Prima lecție.



Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Bagavan Vishnu.


Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Tati Shiva și Zeii Medii.



Am trecut într-o nouă lecție și voi continua prezentarea celor patru Vede.
Cele trei Gune: Sattva, Raja și Tamas; Prezentare, funcționare, tratamente din experiența mea proprie. În această lecție va trebui să ne lămurim pentru totdeauna și în detaliu ce sunt de fapt gune-le, modul lor de manifestare și tratare. Fără o tratare a gune-lor și aducerea lor la un nivel de funcționare superior nu putem realiza în bune condiții Yama și Nyama.
6. Gune-le. Voi vorbi despre gune, dar voi relata din experiența mea proprie și ce am zis Eu până acum în lecțiile trecute. Despre gune am mai vorbit în mod mai detaliat și în alte lecții. Așa că în această lecție voi face o recapitulare și o reactualizare a cea ce am spus în aceste lecții. Și mai mult tratamente care Eu le-am aplicat în mod practic. Se știe că Natura este formată din trei mari Gune (calități), sattva, rajas și tamas. 1. Sattva guna este acea calitate aducătoare de lumină, limpezire, facilitare, inteligență, bunătate și fericire. Această gună va domina Principul Intelectului (budhi și mahat) și este dominantă în alcătuirea lumi paradisurilor. 2. Rajas guna este acea calitate care definește mișcare și forțele din mișcare. Este guna aducătoare de bunuri materiale cu multe bucurii, dar și cu multe suferințe. Este de fapt lumea reală pe care o trăim. Bagavan Brahma este conducătorul și coordonatorul acestei gune, iar sediul gunei Rajas este în Muladhara chakra. Care are elementul subtil este pământul, bija mantra LAM, iar organul de cunoaștere este nasul, prin care se execută simțul mirosului. 3. Tamas guna este acea calitate care definește inerția, ignoranța, confuzia, depresiune psihică, bolile mentale, minciuna și ipocrizia, tot ce e mai murdar în această lume, etc. Bagavan Rudra este conducătorul și coordonatorul acestei gune, iar sediul gunei tamas este în Manipura chakra. Care are elementul subtil este focul, bija mantra RAM, iar organele de cunoaștere sunt ochii, prin care se execută simțul vederii.
a). Guna sattva. Aceste forțe de cunoaștere își au conducerea și analiza în chakre. Să ne lămurim mai mult cu Învelișului mental ” numit MANOMAYA Kosha. Acest înveliș are cinci organe de cunoaștere(JNANAINDRYAS) la care se adaugă și simțul Intern care în mod normal sunt numite organe de simț. Acestea sunt: 1.) nasul, prin care se exercită simțul mirosului; 2). limba, prin care se exercită simțul gustului; 3). ochii, prin care se exercită simțul vederi; 4). urechile, prin care se exercită simțul auzului; 5). pielea, prin care se exercită simțul tactil. 6. Simțul intern(Manas). Acest Kosha(înveliș) este efectul lui Sattva Guna, care predomină în el. Acest înveliș după cum vedeți este dotat cu „Puterea Cunoașteri (Jnana Shakti)” care este inerentă acestui înveliș. La nivelul acestui înveliș, observăm dacă avem sau nu avem PRANA, în învelișul de Pranayama. Astfel o scădere a pranei duce la diminuarea celor 5 simțuri și apariția bolilor, la apariția unor calități TAMASICE. În cadrul „Învelișului Mental ” se observă că mintea poate fi amestecată cu calități TAMASICE, RAJASICE ȘI SATTVICE. Calități tamasice. 1. Dorinți exagerate precum, bani mulți, femei multe, faimă mare, dorința de a umbla exagerat după bunuri materiale, etc. 2. Atașamentul față de lumea materială și valorile sale. 3. Mai sunt și altele ca furia, invidia, mânia, ambiție prostească, etc. Calități rajasice și sattvice, munca exagerată ca să susținem pe cineva din această muncă, dorința de a face numai bine etc. Trebuie să fim bine înțeleși că și karma bună trebuie eliminată din canalul Sushumna nadi împreună cu karma rea. Deci binele și răul nu vă mai folosește la nimic.
6. Simțul intern(Manas). Să spun ceva despre cel de al șasele simț numit „Simțul intern” (manas). Ce spun Vedele, Ce spun Upanishadele ? În literatura vedică și post-vedică, manas este conceput ca o funcție psihică nediferențiată în care sunt cuprinse următoarele: cunoașterea, dorința, voința, hotărârea, bucuria și frica. Vechile Upanishade îl asimilau cu suflu central localizat în inimă. Plecând de la metafora vedică a piticului de mărimea degetului mare, ascuns în inimă. Această localizare subliniază aspectul său afectiv care îl diferențiază de funcții-ele pur intelective, cum ar fi jnana, buddhi, citta, prajana. În acest fel se permite termenului Manas să fie redat uneori prin echivalentul „inimă,” în sens larg, opus minții.” Toate școlile filozofice îi consideră în rândul simțurilor, conferindu-i însă calitatea de Simț intern, organ de legătură între simțurile periferice și organul cunoașterii care este Intelectul. Se consideră că el percepe date furnizate de simțuri, tot așa precum acestea percep datele lumii obiective. Lecția viitoare o să vă lămuresc felul cum Eu îl percepeam pe Manas.

Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Tati Shiva, Bagavan Vishnu, Marele Zeu Ganesha. Marile Zeițe Mahalakshmi și Sarasvati.

Marea Zeiță Maha Maya reprezentare Indiană.

Cele 11 sufluri vitale.
Așa cum am subliniat în toate lecțiile despre învelișul de Pranayama, am spus că Prana este energia indispensabilă vieți, unde nu există Prana nu există viață. Deci vă rog efectuați Pranayama să aveți viață în corpul dumneavoastră. Vă rog să citiți și studiați lecția despre cele 11 sufluri vitale(Pranas). Să știți locul unde acționează, să știți cum acționează și să știți ce funcție face în corp. Totuși în tabelul următor voi face o mică descriere a celor 11(10+1) sufluri vitale.
Curgerea suflurilor vitale prin traseele energetice. Avem 5 sufluri vitale principale și 5 sufluri vitale secundare. Și totuși Eu am mai pornit un suflu vital pe Kandarpa.
Avem 5 sufluri vitale principale care sunt: 1. Prana(suflu expirator), 2. Apana(suflu inspirator), 3. Vyana(suflu răspândit), 4. Samana(suflu adunat), 5. Udana(suflu urcător). Avem 5 sufluri vitale secundare care sunt: 6. Naga(șarpele), 7. Kurma(broasca), 8. Krkara(potârnichea de munte), 9. Devadatta(dăruitor de Zeii), 10. Dhananjaya(focul). 11. Kandarpa

Mare Zeu Vasile, Vasile în postura Bhadrasana.



Mare Zeu Vasile, Vasile execută Sanmukhi mudra.


Guna Rajas și Guna Tamas.
b). Guna Rajas este generatoarea celor cinci forțe de acțiune (Karmenndrya) localizate în organele respective, mâini, picioare, organe de fonație, excreție și organe sexuale. Specific acestei gune este mișcarea și sediul ei de manifestare este cel de al doilea înveliș vital numit PRANAMAYA KOSHA. Este compus din cele 11 energii vitale(sufluri vitale), care au fost enumerate mai înainte. La aceste sufluri vitale se mai adaugă cele 5 organe de acțiune KARMAINDRYAS, care sunt; organele de evacuare sau excreție, care este anusul ; organele de reproducere, care este sexul ; organele de locomoție, picioarele, mâinile, gura și corzile vocale. Specific acestui înveliș este mișcarea, acțiunea, iar Guna dominantă este RAJA GUNA, care este și cauza sa. Puterea acțiuni(KRIYA SHAKTI) este inerentă acestui înveliș. Dacă dumneavoastră nu practicați Pranayama veți avea deficiență în acțiune acestor organe.
Guna Tamas se va manifesta în cele cinci Tanmatra, elementele subtile și elementele sensibile. Din calitățile Tamas a celor 5 elemente subtile (Bhutas) se formează corpul fizic grosier. Tati Shiva care emană și coordonează această gună Tamas la nivelul lui Manipura chakra se numește Bagavan Rudra(Tati Rudra). C. Elementele subtile(Tanmatra) sunt: 16. Culoarea(Rupa). 17. Sunetul(Sabda). 18. Mirosul(Gandha). 19. Savoarea(Rasa). 20. Tactul (Sparsa). Elementele sensibile(Bhuta). 21. Focul(Tejas). 22. Spațiul eteric (Akasha). 23. Pământul(Prithivi). 24. Apa(Ap). 25. Vântul(Yayu).

Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Tati Shiva.

Mare Zeu Vasile, Vasile execută Pranayama alternativă cu o retenție de 40 de secunde.


Mare Zeu Vasile, Vasile în postura Bhadrasana.

Mare Zeu Vasile, Vasile executând Pranayama alternativă.


Tratamentele celor trei gune și aducerea lor la nivelul „Superior” de funcționare.
a). Guna sattva. Bagavan Vishnu este conducătorul și coordonatorul acestei gune, iar sediul gunei Sattva este în Svadhisthana chakra. Care are elementul subtil apă, bija mantra VAM, iar organul de cunoaștere este limba, prin care se execută simțul gustului. După cum vedeți Bagavan Vishnu este coordonatorul acestei gune, iar sediul gunei e în Svadhisthana chakra, are bija mantra VAM, iar limba organul cu care se execută simțul gustului. La prima vedere s-ar părea că am spus totul despre această gună Sattva. Așa să fie oare? Nu? Pentru a fi un corp luminat și cu o cunoaștere superioară, Sattva guna trebuie să strălucească în dumneavoastră, să fie dominantă. Așa cum am afirmat la medicina Ayurveda, Bagavan Vishnu este conducătorul și coordonatorul principiului kapha dosha. Această dosha își are sediul în zona pieptului, Anahat chakra, zona fizică sunt plămâni și inima. În acest caz Bagavan Vishnu arată celorlați Mari Zei că este șeful aceste Sattva guna. În acest caz Domnia Sa are trei blocaje principale cu generează o serie de boli ființelor care nu respectă Sattva guna. Aceste blocaje sunt: Primul blocaj este blocare lui Anahat chakra. În acest caz Bagavan Vishnu aduce apă și pământ în chakra Anahat. Deci ține în apă plămâni și inima, așa cum se zice coșul pieptului e plin cu apă sau grăsime. Care apă? În primul rând ca să avem apă în plămâni(boli sub diferite aspecte) Bagavan Vishnu vă face corpul subtil plin cu apă și pământ subtilă. Da cum face acest lucru Bagavan Vishnu? Bine dumneavoastră nu respectați Dharma Divină (legile morale) și încălcați complet principiile de funcționare ale lui Sattva guna. Al doilea blocaj este blocare funcționări întregului corp, în acest caz corpul dumneavoastră e plin de de apă și grăsimi, atât fizic cât și subtil. Lipsește elementul foc și Ojas Shakti din corpul dumneavoastră sau există într-o cantitate foarte mică. Al treilea blocaj este blocare funcționări lui Lalana chakra. Toate aceste trei blocaje vor genera mii și zeci de mii de boli în dumneavoastră. Deci totdeauna boala o veți trata la medicul de familie sau specialistul în boala respectivă. Eu în Yoga Noastrăocup numai cu eliminare cronicități bolilor la yoghini.
Tratamentul lui Svadhisthana chakra . Să spunem că dumneavoastră sunteți un yoghin care respectați Yama și Nyama. Vom face următoarele tratamente: 1. Vom începe prin efectuare unor asane ușoare ca posturii: Jumate lotus, Sukhasana, Bhadrasana, Simhasana, Vajrasana, etc. 2. După aceia vom căuta să facem o centură de pânză peste Svadhisthana chakraavem totdeauna căldură pe acestă chakră, ea fiind rece. 3. Vom unge chakra cu alifii cu care se face masaj sau unt sub centură. 4. Vom introduce foc cu cărămida caldă atât în lungul coloanei vertebrale cât și perpendicular pe coloană. 5. Vom practica Pranayama cu o retenție de minim 20 de secunde și vom menține în Svadhisthana, Prana minim 20 de secunde. 6. Vom elimina bolile și negativități-le din zonele reflexe ale chakrei.
Ce sunt zonele reflexe ale chakre-lor? În zilele noastre auzim tot mai mult de o nouă Terapie numită Reflexologia. Reflexologia este una dintre cele mai întâlnite terapii complementare disponibile astăzi. Este simplă, sigură și foarte eficientă: pacientul nu trebuie să se dezbrace, iar terapeutul își folosește numai mâinile in administrarea tratamentului. Un alt avantaj consta in faptul ca reflexologia poate fi aplicata in același timp cu medicina convențională. Este un tratament subtil, care interacționează cu procesele de vindecare ale organismului pentru a induce echilibru și o stare de bine. Ajuta corpul să contracareze efectele secundare ale medicamentelor sau ale altor tratamente, ajutând la recuperarea după boli, operații sau fracturi.
Definiția reflexologiei. Reflexologia se bazează pe conceptul conform caruia toate parțile corpului sunt conectate prin traiectorii energetice, ce se termină in picioare, mâini și cap. „Reflex” in contextul „reflexologiei” reprezintă reflexele tuturor organelor, sistemelor și structurilor corpului in picioare și mâini. Reflexologia fiind lucrul cu aceste reflexe într-un mod precis și sistematic. Specialistul, prin aplicarea controlată a presiunii cu degetele asupra zonelor de reflexe, stimulează organismul să dobândească echilibru și sănătate. Presiunea asupra reflexelor afectează un organ sau o anumita regiune a organismului și influențează totodată relația dintre diferite funcții și procese. Exista câteva teorii legate de funcționarea reflexologiei. Părerea cel mai des întâlnita este aceea ca energia sau „forța viețiicirculă prin organism pe traiectul unor canale. Cand aceste canale se blochează sau când energia circula fără forța, anumite părți ale corpului suferă din această cauza și se îmbolnăvesc. Reflexologia curăță canalele, permițând circulația libera a energiei vitale. O teorie moderna spune că reflexologia lucrează prin intermediul sistemului nervos. Exista peste 70.000 de terminații nervoase in talpa piciorului, care se conectează prin coloana vertebrala la toate parțile corpului. Acționând asupra terminațiilor nervoase, reflexologia poate stimula sistemul nervos să funcționeze normal și sănătos. Alte teorii vorbesc despre interacțiunea cu toate câmpurile electromagnetice ale corpului; despre acțiunea asupra vibrațiilor naturale ale organismului, potențialului de vindecare și distrugerea depozitelor de materie inutile colectate in talpa piciorului. Dacă dumneavoastră vă veți trata cu ajutorului unui terapeut specialist în reflexologie o puteți face.
Vreau să vă amintesc că Eu am practicatMedicina Tradițională Chineză” încă din anul 1983. Am practicat Presopunctura și o voi practica toată viața. În acest sens Eu am introdus și un U.R.L-ul cu această medicină chineză. Vă îndrum să studiați aceste lecții sunt cam obligatorii în Yoga Noastră.

Mare Zeu Vasile, Vasile în starea de Beakunva.




Mare Zeu Vasile, Vasile în postura Lotus.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu